Dobrogea este împărțită de trei țări. O parte se afla în sud-estul României, o parte în nord-estul Bulgariei și o parte în sudul Ucrainei. Cea mai mare parte se află în România, în județele Constanța și Tulcea. Această regiune are un potențial turistic și economic foarte mare, deoarece are deschidere la Marea Neagră. Turistic vorbind, Constanța ar putea fi un județ vizitat de foarte multă lume, inclusiv de oameni de peste hotare. Asta se poate întâmpla doar dacă plajele ar fi bine amenajate și închiriate la un preț corect. Un alt defect al turismului constanțean este lipsa de cunoștințe în domeniul hotelurilor. Pentru asta un exemplu foarte bun este Bulgaria care a cerut ajutor de la patronii de hoteluri din Germania, iar acum Nisipurile de Aur au mult mai mulți turiști față de Constanța. Un alt lucru pe care conducerea Constanței ar putea să îl facă ar fi să renoveze Cazinoul din centrul istoric al orașului. Asta ar aduce și mai mulți turiști în Dobrogea. Economic vorbind, prin port am putea primi multe mărfuri care nu se găsesc în România de la țări care au granița cu România prin mare, cum ar fi Turcia sau Georgia. Asta poate fi făcut posibil doar dacă am duce și noi ceva specific nouă lor. Revenind la toată Dobrogea, această regiune are un rol politic important, pentru că România şi Ucraina sunt țările care protejează statele importante ale Europei de un atac venit din partea Rusiei. Având în vedere conflictele care se întâmplă în politică în acest moment, trebuie să fim foarte vigilenți și să fim pregătiți pentru orice. Un lucru foarte interesant legat de Dobrogea este numărul etniilor și mai ales pacea între toate aceste nații. În regiunea din sud-estul României trăiesc 18 etnii, care sunt: români, aromâni, bulgari, turci, tătari, romi, evrei, greci, armeni, ruși, lipoveni, ucrainieni, găgăuzi, germani, italieni, albanezi, sârbi, unguri etc. În Dobrogea există biserici ortodoxe, catolice și musulmane. Conflictele etnice sunt foarte rare aici și nicio etnie nu a considerat că este mai importantă decât alta. Copiii cresc împreună, fară să le pese de limba și de obiceiurile celuilalt. Multă lume studiază acest lucru și pe mulți îi miră conviețuirea dintre cele 18 etnii din Dobrogea. Lumea a numit pacea dintre nații un ,,mozaic etnic’’.

Există foarte multe obiective naturale frumoase cum ar fi Munții Măcinului. Dar cea mai importantă este Delta Dunării. Delta este împărțită de România și de Ucraina, cea mai mare parte fiind în România. Ea este a doua ca mărime în Europa (3446 km2) și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991. Cel mai interesant lucru despre ea este faptul că în deltă se află 29 de tipuri de habitate, 360 de specii de păsări și 45 de specii de pește de apă dulce. Cel mai apropiat județ de Delta Dunării este Tulcea, celălalt județ al Dobrogei. Pentru a atrage cât mai mulți turiști, în deltă ar trebui să se organizeze mai multe tururi la un preț convenabil. Un alt factor important sunt drumurile. Drumurile acum, mai ales cele care duc către sate mai depărtate de orașele mari, sunt de o calitate foarte slabă. Dacă reușești să treci cu mașina acele drumuri, cel mai probabil vei avea nevoie de cauciucuri noi.

Acestea și multe alte calități ale Dobrogei care nu sunt folosite în favoarea ei, iar pentru ca această regiune să fie recunoscută în lume, trebuie ca cetățenii să facă alegeri corecte și să contribuie prin donații sau prin alte modalități la dezvoltarea Dobrogei. Și dacă locutiorii din Constanța, Tulcea și chiar și cei din orașele mai mici se pot coordona și pot începe o mișcare, ca un fel de Renaștere pentru Dobrogea, eu și probabil mulți alții ca mine ar fi foarte bucuroși și dornici să rămână unde s-au născut. Nici dezvoltarea Dobrogei și absolut nimic în lume nu se poate întâmpla fără ca lumea să aleagă corect. Eu aș participa cu plăcere la o donație sau voluntariat pentru regiunea în care m-am născut și probabil mulți ca mine ar face același lucru.

de Loghin George Victor, clasa a VI-a