13 NOV 2020, Jurnal de activitate
Tema prezentată de dna Adriana Neagu – Atitudinea fata de rolul de părinte
- Fi tu mai intai ce-ti doresti sa fie copilul tau .
- Dezvoltarea responsabilitatii copiilor trebuie sa inceapa cu responsabilitatea părinților.
- Principiul Esti, Stii si Actionezi: Esti se refera caracterul tau, principiile morale si comportamentul etic, Stii-informatiile necesare in domeniu si Actionezi – cum punem in practica aceste cunostinte pentru a ne ajuta sa depasim momentele dificile in educarea copiilor si a avea curajul si hotararea de a gasi solutii.
- Atitudinea pe care o avem fata de noi si fata de situatia in care ne gasim se va reflecta asupra atitudinii pe care o avem fata de copiii nostri. Daca iti place de tine, de alegerile pe care le faci, daca esti multumit cu stilul tau de viata, cu partenerul de viata si cu responsabilitatile tale si daca cei din jurul tau te fac sa te simti dorit, competent si important, atunci iti va fi mult mai usor sa ai o atitudine sanatoasa fata de cresterea copiilor si reusim sa transmitem mesaje copiilor nostri fara sa se simta respinsi sau umiliti.
- Atitudinile se transmit
- Atitudinea negativa vs atitudinea pozitiva. Exemplu nr 1 – Liz care avea o atitudine negativa cu copiii ei când se certau si deja se simtea descurajata iar Kristin care a adoptat o atitudine pozitiva, a luat aceste certuri ca pe niste provocari, transmitandu-le copiiilor cu calm, cu putin entuziasm si umor ca cearta nu rezolva nimic si ii indruma sa gaseasca impreuna solutia prin care sa aibe amandoi de castigat, a ajutat-o sa investeasca timpul si energia necesara pentru a-i invata pe copiii ei despre valoarea compromisului.
- Conectandu-ne la emotiile copiilor reusim sa ne conectam la ei. Ei preiau din emotiile noastre.
- Regula de 3 minute- conectarea cu copilul in primele 3 minute face minuni.
- Copiii ne trateaza exact cum ii tratam noi. Ei doar reactioneaza la atitudinile noastre.
- Propozitia ,, cum a fost azi?,, sustin expertii in comunicare este anchetatoare, o putem transforma in ,,ce bine ca te vad! Cum esti?,, ne aduce o deschidere mai mare a copilului catre noi.
- Exemplul nr.2 – pentru a intrerupe obiceiul raspunsurilor urate fara a risca aparitia unor interminabile altercatii, psihologii ne sugereaza sa actionam in urmatorul mod.
- Sa descriem comportamentul pe care nu il toleram. Ex. faptul ca foloseste cuvantul ,,trebuie,, in loc de ,,poti,,
- Sa descriem sentimentele pe care le avem fata de comportamentul copilului. Ex. ,,ma simt jignită cand tu faci asta… ,,
- Sa-i explicam consecintele care deriva din acest comportament. Ex. ,,avand in vedere ca îmi vorbesti asa nu vreau sa te mai duc la antrenament,,
- Sa punem in practica avertismentul.
- Sa ne indepartam din scena. Ii transmitem un mesaj clar- subiectul este inchis.
Valorile pe care vrem sa le transmitem copiilor nostri trebuie sa fie comunicate prin exemplul personal.
Dna Mariana Buda ne-a propus sa ne gandim si la celelalte roluri din viata noastra, sa nu lasam rolul de parinte sa ne acapareze, copilul sa fie parte din viata noastra , nu centrul existentei.
Mai multi parinti si-au exprimat dorinta de a reveni in astfel de activitati, au fost propuse teme noi de discutie pentru intalnirile viitoare.
D-na psiholog Tatiana Barbaros reprezentanta CJRAE, a felicitat parintii prezenti, considerand ca avem in scoala noastra o comunitate foarte implicata in cresterea si educarea copiilor.
Va multumim si va asteptam intr-o viitoare intalnire!
Cu stima, psih Leni Burlacu